Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΜΑΔΑ στις Μικρές Ιστορίες, έχει την τάξη της στον πρώτο όροφο του κτιρίου μας, σε μια αίθουσα 100 τετραγωνικών μέτρων. Η ομάδα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 22 παιδιά 3,6-4,6 ετών, με 2 υπεύθυνους παιδαγωγούς.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΤΑΞΗ αποτελείται από μικρές γωνιές δράσης και ανακάλυψης, οι οποίες αλλάζουν και τροποποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με τα σχέδια εργασίας που επεξεργάζονται τα μέλη της.

Η γωνιά μεταμφίεσης, δίπλα από την θεατρική σκηνή που υπάρχει στην αίθουσα, δίνει καθημερινά στα παιδιά την ευκαιρία για παιχνίδια ρόλων και μεταμορφώσεις. Καπέλα, παράξενα ρούχα, χρωματιστά υφάσματα, παλιά παπούτσια και ένας τεράστιος καθρέφτης είναι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στη διάθεση των παιδιών για χρήση και αυτοσχεδιασμούς.

Η γωνιά συμβολικού παιχνιδιού περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως ένα στρώμα για κρεβάτι, ποδιές για την καθαριότητα, πραγματικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα κλπ.  Τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται συμβολικά (ένα τουβλάκι μπορεί να γίνει τηλέφωνο, μια πετσέτα φουστάνι), αλλάζουν μορφή και χρήση, ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Κάθε παιδί οργανώνει τη δράση του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, θέτει τους δικούς του κανόνες και συνεργάζεται με τα άλλα μέλη της ομάδας για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η γωνιά μεταμφίεσης και η γωνιά συμβολικού παιχνιδιού βρίσκονται πολύ κοντά η μια με την άλλη για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν χρήση των αντικειμένων ολοκληρώνοντας το παιχνίδι τους.

Η γωνιά επιστήμης και πειραμάτων φιλοξενεί καθημερινά αντικείμενα από τη φύση, υλικά διαφορετικής υφής, μεγεθυντικούς φακούς και εργαλεία που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις και να γνωρίσουν τον κόσμο της επιστήμης. Εικόνες με ζώα, βιβλία με ανάλογη θεματική, ζυγαριές δίνουν το ερέθισμα για δράση!

Ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι στο κέντρο της αίθουσας, δίνει την δυνατότητα σε όσα παιδιά επιθυμούν, να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να δημιουργήσουν έργα με τα ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκουν στη βιβλιοθήκη, να οργανώσουν μια δράση, να ζωγραφίσουν ομαδικά ή να ξεκουραστούν.

Η γωνιά βιβλιοθήκης και η δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στην ΓΑΛΑΖΙΑ ΤΑΞΗ, δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να επιλέξει τον τίτλο των βιβλίων που θέλει να διαβάσει, να συζητήσει με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας την αγαπημένη του ιστορία, να ανταλλάξει απόψεις και σκέψεις, να ζωγραφίσει την εικόνα που του προκάλεσε το ενδιαφέρον και να εξιστορήσει στην οικογένειά του την αγαπημένη του ιστορία, παίρνοντας το βιβλίο στο σπίτι του.

Στην ΓΑΛΑΖΙΑ ΤΑΞΗ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά παρουσίαζει η γωνιά ανακαλύψεων. Ένας μεγάλος καθρέφτης δίνει την δυνατότητα για παιχνίδια σχετικά με τις αντανακλάσεις και την επεξεργασία των μορφών που έχουν τα αντικείμενα, ενώ ένας προβολέας αφήνει τα παιδιά να δοκιμάσουν παιχνίδια που σχετίζονται με το φως και την σκιά. Χρωματιστές ζελατίνες, μπουκάλια με χρωματιστό νερό, αντικείμενα που κρέμονται δημιουργούν ένα περιβάλλον αυτοσχέδιων δράσεων.

Μικρές γωνιές ανακαλύψεων είναι έτοιμες να δώσουν το ερέθισμα για μεγάλες δημιουργίες!