Η παιδαγωγική μας ομάδα έχει μελετήσει, θαυμάζει και ακολουθεί τη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού προγράμματος των σχολείων ReggioEmilia της Βόρειας Ιταλίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Reggio Emilia διαθέτει μια φιλοσοφία που εστιάζει στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν από τον Loris Malaguzzi, δάσκαλο στα σχολεία των γύρω χωριών. Γνωστή σήμερα ως «Μέθοδος Reggio – Reggio approach», πιστεύει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι γεμάτα από περιέργεια, δημιουργικότητα και πλήθος ικανοτήτων. Σχεδιάζονται λοιπόν εκπαιδευτικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται αυτά τα στοιχεία και τα αξιοποιούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η προσέγγιση που προτείνει η μέθοδος Reggio είναι καθαρά παιδοκεντρική. Οι παιδαγωγοί εμπνέουν τα παιδιά να μάθουν και δεν καθοδηγούν. Καθημερινά αξιοποιούνται οι γωνιές δράσης, όπως ο χώρος της βιβλιοθήκης, η γωνιά αισθητηριακής αγωγής, το εικαστικό εργαστήριο κλπ, μιας και το περιβάλλον και η διακόσμηση των χώρων είναι εξαιρετικά σημαντικά και θεωρούνται τα ίδια ως διδακτικά μέσα και εργαλεία μάθησης.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των σχολείων του Reggio, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις αισθήσεις τους. Αγγίζουν, γεύονται, ανακαλύπτουν τους ήχους… Η καθημερινή τους ενασχόληση με φυσικά υλικά και η οργάνωση του παιχνιδιού τους σε μικρές ομάδες, ενεργοποιούν τη σκέψη και τη φαντασία τους και οδηγούν στη μάθηση.

Τα σχολεία Reggio αφιερώνουν μεγάλο μέρος των σχολικών δραστηριοτήτων στις τέχνες, αφού, σύμφωνα με τη μεθοδολογία Reggio Emilia, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από πολλαπλές «συμβολικές γλώσσες» που προσφέρουν οι τέχνες, όπως η ζωγραφική, η μουσική, το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και άλλες τέχνες. Πρόκειται για μια εναλλακτική μαθησιακή διαδικασία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι παιδαγωγοί διαμορφώνουν την αίθουσα, δημιουργούν γωνιές με τραπεζάκια εργασίας και διαδραστικά περιβάλλοντα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν μεταξύ τους, να λύσουν προβλήματα και να μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Οι γονείς είναι επίσης ένα συστατικό ζωτικής σημασίας στη φιλοσοφία του Reggio Emilia. Θεωρούνται ως σύντροφοι,συνεργάτες και υποστηρικτές για τα παιδιά τους. Οι παιδαγωγοί εκτιμούν την αξία των γονέων θεωρώντας τους ως τους πρώτους δασκάλους για το κάθε παιδί και τους συμπεριλαμβάνουν σε κάθε πτυχή του προγράμματος σπουδών.

Στις Μικρές Ιστορίες η φιλοσοφία των σχολείων του Reggio Emilia είναι εμφανής καθημερινά σε κάθε μας δράση.