Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις Μικρές Ιστορίες θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίσης που πραγματοποιείται με τις πρωινές ομάδεςστόχος μας είναι η γνωριμία των παιδιών με το φυσικό και το αστικόπεριβάλλον, η επαφή τους με τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη μας και η ανακάλυψη μεθόδων που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πώς μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίση σε παιδιά που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα σε δεκάδες πολυκατοικίες και αμέτρητα αυτοκίνητα;

Στις Μικρές Ιστορίες φροντίζουμε να έρχονται τα παιδιά καθημερινά σε επαφή με φυσικά υλικά, να  πειραματίζονται μαζί τους, να αναρωτιούνται για την προέλευσή τους και την υφή τους και να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιλέγουμε να εμπλουτίσουμε τη γωνιά ανακαλύψεων και τις γωνιές αισθητηριακής αγωγής με φύλλα, άμμο, χώμα και υλικά που υπάρχουν έξω στη φύση, ενώ δίνουμε ερεθίσματα για προβληματισμό μέσα από προβολές εικόνων σχετικά με τη ζωή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και μέσω της βιωματικής προσέγγισης (θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά κλπ) ανακαλύπτουμε τον κόσμο τους.

Συχνοί είναι επίσης και οι περίπατοι στη γειτονιά μας, με στόχο να γνωρίσουμε το αστικό τοπίο, να αναρωτηθούμε για τη ζωή στην πόλη, να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να αλλάξουμε και που μπορούμε να παρέμβουμε με στόχο μια καλύτερη και ποιοτική ζωή. Δράσεις εξωτερικές πραγματοποιούνται και μαζί με τους γονείς, όπως βόλτες στο δάσος, πικ-νικ σε κήπους κλπ, έτσι ώστε τα παιδιά να νιώσουν την ευχαρίστηση της ανακάλυψης στη φύση και μαζί με την οικογένειά τους και να μοιραστούν μαζί τους τις γνώσεις τους και το παιχνίδι.

Κατά καιρούς οι Μικρές Ιστορίες συνεργάζονται και με φορείς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την προστασία του, όπως για παράδειγμα η WWF HELLAS, με συμμετοχή στις δράσεις της οργάνωσης που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Τέλος, στην ταράτσα μας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο, με στόχο να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά!! Γιατί το περιβάλλον βρίσκεται εκεί και περιμένει να το φροντίσεις!