Στις Μικρές Ιστορίες ακολουθώντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε δραστηριότητες που συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι.

Στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ που πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και στις δύο πρωινές μας ομάδες, η μαγειρική είναι μια από αυτές τις δραστηριότητες, που δημιουργεί από τη μια ευχαρίστηση στα παιδιά, μιας και τους δίνει την ευκαιρία να εμπλακούν με παράξενα υλικά και να τα ανακαλύψουν με τις αισθήσεις τους, ενώ, απ’την άλλη, οι παιδαγωγικές της προεκτάσεις είναι ποικίλες.

Τα παιδιά μαγειρεύοντας ανακαλύπτουν τον κόσμο της φυσικής και των μαθηματικών μέσα από το παιχνίδι. Το νερό βράζει και εξατμίζεται, το λάδι δεν διαλύεται, τα μπαχαρικά επιπλέουν στο νερό… Παρατηρούν τις μεταβολές των υλικών, καταγράφουν ομοιότητες και διαφορές στην υφή, στη γεύση, στο μέγεθος, στο σχήμα και με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους.

Οι συνταγές αποτελούνται από γράμματα που πρέπει να διαβαστούν, γεγονός που βοηθάει πολύ τα παιδιά στη γλωσσική τους ανάπτυξη. “Διαβάζουμε” τις συνταγές, ανακαλύπτουμε σύνθετες και καινούργιες λέξεις, “γράφουμε” τα υλικά που θα χρειαστούμε κάνοντας κολλάζ με τις συσκευασίες, φτιάχνουμε όλοι μαζί ένα βιβλίο με συνταγές, στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κάθε στιγμή.

Σε ένα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ τα παιδιά έρχονται επίσης σε επαφή με τα μαθηματικά. Κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις με τρόπο ευχάριστο, μετράνε τις ποσότητες (πόσες κουταλιές χρειάζονται, πόσα ποτήρια αλεύρι ρίχνουμε στο φαγητό κλπ), γράφουν τους αριθμούς, ζυγίζουν, ταξινομούν τα υλικά, αναγνωρίζουν τα σχήματα στα μαγειρικά σκεύη.

Στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ  μάς δίνεται η ευκαιρία να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας, να προτείνουμε λύσεις, να κάνουμε ερωτήματα, να πειραματιστούμε με τα υλικά και να αναρωτηθούμε για τους νόμους της φυσικής και της χημείας.

Τέλος, μέσω της μαγειρικής γνωρίζουμε στα παιδιά την υγιεινή διατροφή, το πόσο σημαντικά είναι το πρωινό, το μεσημεριανό και τα άλλα γεύματα της ημέρας, τι αξία έχουν τα φρούτα κλπ

Στο σύνολό του, το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ στις Μικρές Ιστορίες δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να κατακτήσουν τη γνώση μέσα από το παιχνίδι και την ευχάριστη ενασχόληση με τα υλικά!