Μα τι είναι όλες αυτές οι παράξενες μεγάλες λεκάνες στις Μικρές Ιστορίες; 

Και τι υλικά έχουν μέσα;

Αυτές είναι ερωτήσεις που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάθε ενήλικα που επισκέπτεται τις Μικρές Ιστορίες, μιας και πραγματικά το κομμάτι της αισθητηριακής αγωγής είναι εμφανές σε κάθε σημείο του χώρου μας.

Μιλώντας για αισθητηριακή αγωγή, αναφερόμαστε στην ανάπτυξη των αισθήσεων μέσα από το παιχνίδι. Οι γωνιές της αισθητηριακής αγωγής στις Μικρές Ιστορίες βρίσκονται τόσο στην κόκκινη όσο και στη γαλάζια τάξη και περιλαμβάνουν αισθητηριακά υλικά που ανανεώνονται πολύ συχνά.

Με τον όρο αισθητηριακά υλικά, εννοούμε όλα τα υλικά ή τα αντικείμενα που έχουν στόχο να ενεργοποιήσουν και να καλλιεργήσουν μια ή περισσότερες αισθήσεις.

Νερό, χαρτόνια διαφορετικής υφής, ζυμαρικά, αφροί χρωματιστοί, υλικά ζαχαροπλαστικής, όσπρια, κουτάλια, ποτήρια, πάγος κ.α, υλικά δηλαδή που οι μαμάδες μας θα μας έλεγαν “μη, αυτό δεν είναι παιχνίδι”, αλλά που οι παιδαγωγοί σε όλο τον κόσμο που ακολουθούν την βιωματική προσέγγιση στη μάθηση, τα χρησιμοποιούν με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μελών της ομάδας τους και αυτό γιατί τα αισθητηριακά υλικά καλλιεργούν:

  • τις λεπτές κινητικές ικανότητες (συντονισμός χεριού-ματιού)
  • τη δημιουργικότητα (καλλιτεχνικές δεξιότητες)
  • τη φαντασία στο παιχνίδι (διαφορετικοί τρόποι χρήσης των υλικών)
  • τις κοινωνικές δεξιότητες (μοιράζομαι-συνεργάζομαι)
  • τον βιωματικό τρόπο μάθησης (μαθαίνω μέσα από την εμπειρία)
  • την αυτοοργάνωση στο ατομικό παιχνίδι (πώς θα εξελίξω τη δράση;)
  • τη συναισθηματική ανάπτυξη (χαλάρωση, απευλευθέρωση έντασης)

Στη γωνιά αισθητηριακής αγωγής τα παιδιά επιλέγουν να ασχοληθούν με τα υλικά  που υπάρχουν μέσα στις “μαγικές” λεκάνες, χωρίς όμως να λαμβάνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση δράσης από τους παιδαγωγούς.

Κάθε παιδί, προσπαθεί να ανακαλύψει μόνο του τη χρήση των υλικών και να πειραματιστεί με τις δυνατότητες που του προσφέρει, να εξερευνήσει τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές, να ακούσει τους ήχους που παράγουν….

Η αισθητηριακή ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική στην προσχολική εκπαίδευση και για τον λόγο αυτό, στις Μικρές Ιστορίες οι ημερήσιες δράσεις μας περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από τις αισθήσεις μας!