"Τα παιδιά κατανοούν πραγματικά μόνο όσα ανακαλύπτουν τα ίδια..." Jean Piaget

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Η παιδαγωγική μας ομάδα έχει σχεδιάσει ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα δράσεων, βασισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και στα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας, καθώς και στο σχέδιο εργασίας που επεξεργάζεται κάθε ομάδα. Το πρόγραμμα αυτό όμως προσαρμόζεται καθημερινά στις επιθυμίες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί βρίσκει ενδιαφέρουσα την παραμονή του στην ταράτσα γιατί ανακάλυψε μια πασχαλίτσα που τρέχει στο πάτωμα, οι παιδαγωγοί και η ομάδα των υπόλοιπων παιδιών μπορεί να αποφασίσουν να παρατείνουν τη διαμονή τους εκεί για την παρατηρήσουν. Άν κάποιο παιδί εισάγει στην ομάδα την ιδέα για μια καινούργια συνταγή που δοκίμασε να φτιάξει στο σπίτι του, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα αγοράσουν από το super market τα απαραίτητα υλικά και θα περάσουν τη μέρα τους στο εργαστήριο μαγειρικής, αφήνοντας για την επόμενη ημέρα μια άλλη προγραμματισμένη δράση.

Στις Μικρές Ιστορίες, κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή. Παιδαγωγοί και παιδιά είναι προετοιμασμένοι για εκπλήξεις, αλλαγές και διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα κατόπιν πάντα συζήτησης και ψηφοφορίας ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Κάθε ομάδα έχει την τάξη της ως σημείο αναφοράς, αλλά παιδιά και παιδαγωγοί οργανώνουν τις δράσεις τους έτσι ώστε όλο το σχολείο να είναι διαθέσιμο για όλα τα παιδιά, ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Κάθε ημέρα είναι γεμάτη με ποικίλες δράσεις. Η ημέρα ξεκινάει με την πρωινή συνάντηση, στην οποία μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας και οργανώνουμε όλοι μαζί το πλάνο της ημέρας που θα ακολουθήσει. Το εργαστήριο εικαστικών περιμένει τις μικρές ομάδες παιδιών για να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν, η γωνιά νερού και αισθητηριακής αγωγής για να πειραματιστούν, οι δράσεις θεατρικού παιχνιδιού προκαλούν τα παιδιά σε παιχνίδια ρόλων ανάλογα με το θέμα που επεξεργάζονται, το εργαστήριο μαγειρικής δίνει την ευκαιρία για μαθηματικές προσεγγίσεις και πειραματισμούς με τα υλικά.

Φυσικά, κάθε παιδί στις Μικρές Ιστορίες, ακολουθεί το πρόγραμμα αν το επιθυμεί. Σε περιπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις σχεδιασμένες δράσεις, επιλέγει μια από τις υπάρχουσες γωνιές και οργανώνει τη δική του δράση, αυτή που τον ευχαριστεί εκείνη την στιγμή και μπαίνει στην δράση όταν νιώσει έτοιμος.