ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  1. Στις Μικρές Ιστορίες ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας:Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος φύλαξης παιδιών, αλλά ένας χώρος διεύρυνσης των γνώσεων τους. Για τον λόγο αυτό, οι αντιλήψεις και η παιδαγωγική προσέγγιση των γονιών πρέπει να ταιριάζει με την φιλοσοφία της ομάδας μας, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να αναπτύσσεται σε ένα ομοιόμορφο περιβάλλον.
  2. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή του παιδιού στο καινούργιο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος προσαρμογής κάθε παιδιού ποικίλει ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Οι γονείς πρέπει να είναι διαθέσιμοι για συνεργασία με τους παιδαγωγούς κάθε τάξης και να ακολουθούν τις οδηγίες τους για την περίοδο της προσαρμογής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος που ορίζεται για την προσαρμογή. Μπορεί να διαρκέσει 1 εβδομάδα ή και περισσότερο.
  3. Η συμμετοχή των γονιών είναι απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινή παιδαγωγική μας προσέγγιση. Οι γονείς ενημερώνονται στην έναρξη κάθε σχεδίου εργασίας (project) γραπτώς σχετικά με το περιεχόμενο του, έτσι ώστε να μπορούν να συλλέγουν μαζί με τα παιδιά υλικά, φωτογραφικό υλικό και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ανάπτυξη της παιδαγωγικής δράσης. Τα σχέδια εργασίας που επεξεργάζεται κάθε ομάδα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και όλη την σχολική χρονιά.
  4. Το πρωινό παρέχεται από τις Μικρές Ιστορίες και περιλαμβάνει φρούτα, φυσικό χυμό, γιαούρτι, γάλα με δημητριακά, κέικ. Κάθε παιδί επιλέγει την ποσότητα που επιθυμεί για να φάει. Οι παιδαγωγοί δεν πιέζουν τα παιδιά για να φάνε, ούτε τα ταΐζουν.  Το μεσημεριανό φαγητό το παρέχει η οικογένεια, σε γυάλινα μπολ, τα οποία κάθε παιδί φέρνει από το σπίτι του με την άφιξή του. Τα φαγητά ζεσταίνονται το μεσημέρι στην κουζίνα μας. Κάθε οικογένεια έχει την δυνατότητα να μαγειρέψει όποιο φαγητό επιθυμεί για το παιδί της, λαμβάνοντας υπ’όψιν του φυσικά τα ιδιαίτερα γούστα του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τα παιδιά κάθε ομάδας θα προετοιμάσουν μόνα τους φαγητό στο εργαστήριο μαγειρικής για να φάνε την επόμενη ημέρα. Οι γονείς ενημερώνονται σχετικά.
  5. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 3 ομαδικές συναντήσεις με τους γονείς, 2 που αφορούν κάθε τάξη μεμονωμένα με τους παιδαγωγούς και 1 που αφορά όλους τους γονείς της μονάδας μαζί, για να παρουσιαστούν οι δράσεις όλης της χρονιάς με προβολή φωτογραφιών, βίντεο και συζήτηση. Κατά την διάρκεια της χρονιά πραγματοποιούνται επίσης και 2 ατομικές συναντήσεις με τους γονείς και τους παιδαγωγούς. Σε περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη, οι γονείς ζητούν από τις παιδαγωγούς όσες ατομικές συναντήσεις επιθυμούν εκτός από τις προγραμματισμένες. Καθημερινά οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους παιδαγωγούς για κάποιο έκτακτο περιστατικό που μπορεί να επηρεάσει το παιδί  είτε αυτό αφορά τη σωματική ή την ψυχική του υγεία.
  6. Κάθε παιδί κατά την διάρκεια της προσέλευσης έχει μαζί του το ατομικό του τσαντάκι. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ανανέωση με τα απαραίτητα καθαρά ρούχα, ενώ πρέπει να φροντίζουν να φοράνε άνετα ρούχα στο παιδί.
  7. Κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχει συνεργασία με παιδοψυχολόγο, ο οποίος επισκέπτεται τον χώρο 1 φορά τον μήνα. Ο παιδοψυχολόγος πραγματοποιεί συζητήσεις με τους παιδαγωγούς σχετικά με παιδαγωγικά θέματα, ενώ συμβουλεύει και τους γονείς των παιδιών που έχουν την ανάγκη κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν επίσης οποιαδήποτε ομιλία η σεμινάριο με ανάλογη θεματική που έχει προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του έτους.
  8. Τα παιδιά κάθε ομάδας πραγματοποιούν επισκέψεις σε κοντινά σημεία της περιοχής με στόχο την γνωριμία με τη γειτονιά τους. Οι γονείς ενημερώνονται και δίνουν την συγκατάθεσή τους ενώ αν χρειαστεί μπορούν να συνοδέψουν τις ομάδες στις δράσεις αυτές. Οι παιδαγωγοί σχεδιάζουν από την αρχή της χρονιάς μια επίσκεψη παιδαγωγικού χαρακτήρα με την ομάδα τους για κάθε μήνα του έτους. Οι επισκέψεις αυτές χρεώνονται επιπλέον από το συνολικό κόστος φοίτησης.
  9. Τα παιδιά δεν χρειάζονται υπηρέτες. Για τον λόγο αυτό, στις Μικρές Ιστορίες, οι παιδαγωγοί αφήνουν το παιδί να δράσει και το βοηθούν όταν ζητήσει το ίδιο βοήθεια. Απευθύνονται αποκλειστικά σε κάθε παιδί και όχι σε όλα τα παιδιά μαζί. Με τον τρόπο αυτό βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση τους.
  10. Τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο είναι για όλα τα παιδιά. Δεν υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια. Δεν κάνουμε καμία κριτική για τα αγόρια που πλένουν τα πιάτα και τα κορίτσια που παίζουν μπάλα. Το συμβολικό παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν και να βρουν την θέση τους στην κοινωνία.
  11. Κάθε ημέρα στις Μικρές Ιστορίες τα παιδιά επεξεργάζονται τα θέματα που έχουν επιλέξει μέσα από τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικές δημιουργίες, εργαστήριο κατασκευών, μουσικοκινητική κλπ. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και προσεγγίζουμε βιωματικά τις θεματικές. Η προσέγγιση γίνεται αφαιρετικά με στόχο να βοηθήσει το παιδί στην κριτική σκέψη. Δεν δίνονται ποτέ φωτοτυπίες με έτοιμα σχέδια και τα παιδιά δεν δουλεύουν ποτέ ένα θέμα όλα μαζί, αλλά σε μικρές ομάδες.
  12. Οι Μικρές Ιστορίες συνεργάζονται με τα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Κάθε εξάμηνο επισκέπτονται την Μονάδα σπουδάστριες των ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, μια φορά την εβδομάδα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με στόχο να πραγματοποιήσουν παιδαγωγικές δράσεις στα παιδιά των τμημάτων. Οι υπεύθυνες της Μονάδας φροντίζουν ώστε η παιδαγωγική προσέγγιση των φοιτητών να εναρμονίζεται πλήρως με την φιλοσοφία της Μονάδας.

Ευχαριστούμε πολύ.